Tarihi İpek Yolunu Kurabilmek Adina Sağlam Adimlar Atilmaya Devam Ediyor.

TARİHİ İPEK YOLUNDA ÖNEMLİ ADIM

Türkiye Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında imzalanan Uluslararası Yolcu ve Eşya Taşımacılığı Anlaşması uyarınca Karayolu Eşya Taşımacılığı Teknik Toplantısı 7-8 Eylül 2017tarihlerinde Pekin’de gerçekleştirildi.

Heyet Başkanı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) Genel Müdür  Yardımcısı Nurhan Tüfekçioğlu, UDHB Şube Müdürü Tümer Tutar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Uzman Yardımcısı Yaşar Çakmak,  Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener,  Pekin Ticaret Müşavirimiz İlker Özdem toplantıda Türk Heyetini temsil etti.

Toplantının taraflarca mutabık kalınan önemli satırbaşları arasında ülkelerimiz arasında uluslararası karayolu taşımacılığı ve ticaretin gelişimini sağlamak için 2017 yılı Kasım ayında lojistik şirketlerin ve özel sektör temsilcilerinin katılımlarıyla taşımacılığı, kullanılacak sınır kapılarını ve lojistik merkezleri istişare edebilmek için Sincan bölgesinde bir seminer düzenlenmesi bulunmaktadır.

Seminere ayrıca Türkiye ve Çin arasında uluslararası karayolu taşımacılığını etkileyecek sürücü vizelerini istişare edebilmek ve kolaylaştırmak adına iki ülkenin Dışişleri Bakanlıkları temsilcilerinin davet edilmesi kararı da alındı.

Teknik toplantıda ayrıca kullanılacak geçiş belgesi kotası da kararlaştırıldı.

Buna göre Taraflar boş girişe izin veren 20.000 ikili/transit ve10.000 üçüncü ülke geçiş belgesi kotası üzerinde mutabık kaldı.

Toplantıya Derneğimizi Temsilen katılan İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “Bundan sonraki süreçte ülkelerimiz ve güzergah üzerindeki ülkelerin gerekli adımları atması durumunda yeni bir uluslararası ticaret koridorunun oluşması, Çin mallarının Türkiye ve Avrupa’ya ulaşımında Türk lojistik şirketlerinin görev alması ile büyük bir atılım gerçekleştirilebilir, aynı zamanda Kazakistan’a taşıma yapan 8.000 aracımızın geri dönüş yükü bulma sıkıntısı çektiğini düşünürsek, hemen Çin sınırındaki dönüş yükleri, sektörümüzün nefes almasını sağlarken aynı zamanda ülkemizin dünya üzerinde çok büyük bir lojistik merkeze dönüşmesi için büyük bir fırsat doğabilir” yorumunda bulundu.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği olarak, İpek Yolu Koridorunun oluşturulmasında tarihi adımlara imza atan başta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımıza ve Bakanlık yetkililerimize sektorumuz adına sukranlarimizi arz ederiz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir