ALLİSON TAM OTOMATİK ŞANZIMANLAR, 12M SOLO OTOBÜSLER GİBİ 8,5M MİDİBÜSLERDE DE FARK YARATIYOR

Allison tam otomatik şanzımanlı MAZ otobüsler, Kropyvnytsky’deki belediye toplu taşıma filosunda hizmet verdikleri üç yıllık süre zarfında güvenilirliklerini ve konforlarını kanıtladılar.

 

Ukraynalı toplu taşıma operatörü Electrotrans, 2017 yılında Allison tam otomatik şanzıman donanımlı 20 adet 12 metre MAZ-103.486 solo otobüs satın almıştı. Sonraki yıl 10 adet daha Allison şanzıman donanımlı orta kapasiteli MAZ‑206.086 şehir içi otobüsü filosuna kattı.

 

Geniş MAZ-103 solo otobüsleri, şehir merkezindeki en yoğun güzergahlarda hizmet veriyor. 3 kapılı olan otobüsler, yaklaşık 100 yolcu kapasitesine sahip. Bu otobüslerde, 326 bg gücündeki Mercedes‑Benz ОМ926LA motor ve retarder’lı altı ileri vitesli Allison T375™ tam otomatik şanzıman donanımı bulunuyor.

 

Electrotrans, yolcu yoğunluğu daha az güzergahlarda ise toplam 64 kişi kapasiteli 8,65 metrelik daha kompakt MAZ-206 otobüsleri kullanıyor. Bu otobüsler, 218 bg Mercedes-Benz OM924LA motor ve retarder’lı Allison T270™ tam otomatik şanzıman donanımına sahip.

 

Electrotrans Genel Müdürü Alexander Lutsenko, konu ile ilgili olarak; “Bu otobüslerimiz şimdiye kadar, şehrimizde yaklaşık beş milyon kilometre yol kat ederek yolcularımıza hizmet verdi. Bu mesafe, kalitelerini kanıtlamak için yeterince uzun. Allison tam otomatik şanzımana gelince, otobüsleri kullandığımız süre boyunca sürücülerden ve teknisyenlerden bugüne kadar tek bir şikayet veya eleştiri almadık” diye belirtti.

 

Etkileyici bir dayanıklılığa sahip Allison tam otomatik şanzımanlar, ağır hizmet uygulamalarında güvenilir olduklarını kanıtlamıştır. Kanıtlanmış güvenilirliğini, otobüsün kullanılmaya başlanmasından itibaren, kilometre kısıtlaması olmadan uyguladığı iki yıllık şanzıman garantisi ile de pekiştiriyor. MAZ otobüslerde bulunan Allison şanzımanların ihtiyaç duyduğu tek bakım ise her 240.000 km’de ve 120.000 km’de bir düzenli yapılması gereken yağ ve filtre değişimleri. Bu işlemler, toplu taşıma operatörünün kendisi tarafından veya Allison Yetkili Distribütörü tarafından gerçekleştirilebiliyor.

 

Allison tam otomatik şanzımanın düğmeli vites seçme kumandasında, sürücünün şanzıman yağ seviyesini ve arıza kodları yardımıyla arıza teşhis verilerini izlemesine olanak tanıyan bir elektronik ekran bulunuyor. Kod ile Allison yetkili servisini aranarak arızanın olası nedenleri ve çözümleri hakkında tavsiye alınabiliyor.

 

Alexander Lutsenko, açıklamasında; “Tam otomatik şanzıman, kesinlikle sürücülerin işini çok daha fazla kolaylaştırıyor ve vardiyaları sırasında çok daha az yorulmalarını sağlıyor. Manuel şanzımanlı otobüs deneyimi olan herkes böyle söyleyecektir. Bir diğer önemli avantaj ise Allison tam otomatik şanzımanın çok hassas vites değiştirme olanağı sunması ve otobüsün ani ivmelenmeden, sarsıntısız bir şekilde hareket ederek yolcu güvenliğini ve konforunu sağlamamıza yardımcı olması. Ayrıca Allison tam otomatik şanzıman donanımlı MAZ otobüslerin mükemmel yakıt verimliliğini belirtmek gerekir” diyor.

 

Yakıt, toplu taşıma operatörü için önemli bir gider kalemi oluyor. Bu nedenle Allison, maksimum yakıt ekonomisi sağlamak için FuelSense® 2.0 teknolojsini geliştirdi. Örneğin, bu otobüslerde kullanılan Allison tam otomatik şanzımanın kontrol programı (donanım yazılımı), vites geçişlerini sürekli olarak iyileştirmek için kendi‑kendine öğrenen bir algoritma kullanıyor. Bu teknoloji, otobüslerin ideal yakıt ekonomisi ve sürüş dinamiği dengesini yakalamasını sağlıyor.

 

Son üç yıllık süre içinde Electrotrans çalışanları ve Kropyvnytsky sakinleri, MAZ otobüslerinden oldukça memnun. 2020 yılında Electrotrans, Allison tam otomatik şanzıman donanımlı beş yeni MAZ 206 otobüsünü de filosuna ekledi. Bu da otobüslerin takdir edildiğinin bir göstergesi oluyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir