- Mercedes-Benz Türk, Hoşdere Otobüs Fabrikası ve Aksaray Kamyon Fabrikası’nda bulunan AR-GE Merkezleri’yle hem ülke ekonomisine katkılarını sürdürüyor hem de hizmetlerini ihracat ağındaki ülkelere ulaştırıyor.
- Mercedes-Benz Otomotiv çatısı altından bulunan Daimler Küresel IT Çözümleri Merkezi’yle de Türkiye’den dünyaya bilgi teknolojileri uzmanlığı ihraç etmeyi sürdürüyor.Mercedes-Benz Türk, Aksaray ve Hoşdere fabrikalarında bulunan AR-GE Merkezleri ve Mercedes-Benz Otomotiv çatısı altında Hoşdere’de bulunan Küresel IT Çözümleri Merkezi ile Mercedes-Benz’in dünyadaki sayılı “AR-GE ve Bilişim Teknolojileri” hizmet sağlayıcıları arasında yer alıyor. Şirket bu alandaki faaliyetleri ile Türkiye’nin en büyük hizmet ihracatçılarından biri sayılıyor.
AR-GE Merkezi Belgesi’ni ilk defa 2009 yılında Hoşdere Otobüs Fabrikası bünyesinde alarak otobüs ve kamyon ürün gruplarında AR-GE çalışmalarına başlayan Mercedes-Benz Türk, 2018 yılında Aksaray’da oluşturduğu AR-GE Merkezi ile kamyon ürün grubu özelindeki çalışmalarına hız kazandırdı. Aksaray Kamyon Fabrikası bünyesinde oluşturulan AR-GE Merkezi’nin bir diğer özelliği ise Daimler’in global ağı içerisinde tüm dünyaya kamyon yol testi onayı veren ve mühendislik hizmeti sunan “Tek Merkez” olması. Daimler AG’nin sadece 7 ülkede bulunan Yetkinlik Merkezleri’nden olan Mercedes-Benz Türk AR-GE Merkezleri’nde, tüm dünyadaki Daimler mühendisleri ile eş zamanlı çalışma imkânı sağlayan “Sanal Gerçeklik Teknolojisi” ve “Karma Gerçeklik Teknolojisi” sayesinde yeni ürünler çok daha hızlı ve verimli bir şekilde geliştiriliyor. Mercedes-Benz’in Türkiye’deki AR-GE Merkezleri’nde gerçekleştirdiği bilim ve teknoloji hizmetleri ise ihracat ağı üzerinden tüm dünyayla buluşuyor.
Hoşdere’de geliştirilen elektrikli otobüs eCitaro, Mannheim’da üretime geçti
Mercedes-Benz Türk, markanın elektrikli otobüsü eCitaro’nun geliştirilmesinde büyük rol oynuyor. eCitaro’nun AR-GE çalışmaları Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda yer alan AR-GE Merkezi’nde gerçekleştirilirken, üretimiyse Daimler’in Mannheim Fabrikası’nda yapılıyor. eCitaro’nun yol testleri Türkiye’de 10.000 saat boyunca zorlu iklim koşulları ve farklı yol şartlarında test ediliyor. Aracın tasarımı, Hoşdere AR-GE Merkezi İç Donanım Ekibi tarafından gerçekleştiriliyor.
Mercedes-Benz Türk AR-GE çalışmalarıyla birçok ilke imza attı
Küresel olarak Daimler’in otobüsleri içerisinde yeni şehir içi araçlar için oluşturulan tavan konsepti ve tekstil hava kanalı ilk defa Mercedes-Benz’in Türkiye’deki AR-GE Merkezleri’nde geliştirildi. Bu sayede Mercedes-Benz otobüslerde hem hafiflik hem pratiklik hem de ağırlık merkezinin yere yakınlaştırılması sağlandı. Yeni geliştirilen modüler tekstil hava kanalları lojistik açıdan da verimliliği artırıyor.
2016 yılında Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda CNG yakıtlı otobüs üretmeye başlayan Mercedes-Benz Türk, bu alanda toplamda 1.3 milyon avroluk yatırım yaptı. AR-GE faaliyetlerini, yatırımlarıyla bir adım ileriye taşıyan şirket, CNG’li otobüsler için tekstil kaplı tavana sahip modellerini üretime soktu. Hoşdere Otobüs AR-GE Merkezi’nde geliştirilen ve patenti alınan kumaş tavanın sağladığı yüzde 40’a varan hafiflik ile CNG’li otobüsler, yakıt tüketiminde büyük avantaj sunuyor.
“Otomotikleştirilmiş Sürüş Asistanı” Mercedes-Benz Türk Kamyon AR-GE ekibi’nin desteği ile geliştirildi
Mercedes-Benz Türk AR-GE Merkezi ekiplerinden Mekatronik Birimi; Japonya, ABD, Almanya, Brezilya, Malezya ve Hindistan ile yürüttüğü global çalışmalara ara vermeden devam ediyor. Mekatronik Birimi’nin global çalışma ekipleri ile birlikte geliştirdiği “Otomotikleştirilmiş Sürüş Asistanı” otonom sürüşün öncü aşaması olarak belirtiliyor. “Otomatikleştirilmiş Sürüş Asistanı”, trafik işaretlerini algılıyor ve topografik haritayı kontrol ederek, sürücüyü önceden bilgilendirerek uygun hız ve sürüş profili sağlıyor.
Her aracın “Dijital İkizi” mevcut
Mercedes-Benz Türk AR-GE Merkezleri’nde test edilen tüm kamyon ve otobüslerin “dijital ikizleri” oluşturuluyor. Böylece araçların ömrü boyunca oluşabilecek kullanım etkileri dijital ortamda simule edilebiliyor. Konsept ve tasarım doğrulaması da prototip sürecinden önce gerçekleştirilebiliyor.
Ayrıca Mercedes-Benz Türk kamyon geliştirme bünyesindeki Hesaplama ve Simülasyon ekibi ise, geliştirme faaliyetlerinde çok fazla zaman alan ve operasyonel olarak en büyük iş yüklerinden biri olan simülasyon modeli oluşturma sürecini otomatikleştirdi. Dijitalleşme stratejileri kapsamında tasarlanan yeni kodlar ile geliştirilen bu metot, kamyonların komponentlerinin insansız olarak bilgisayar üzerinde simülasyon modellerinin oluşturulmasına bir diğer ifadeyle modellemenin otomasyonuna olanak sağlıyor.
Küresel IT Çözümleri Merkezi her geçen gün yeni başarılar elde ediyor
Mercedes-Benz Türk’ün ana şirketi Daimler AG’nin, 2013 yılı sonunda global IT stratejisi kapsamında Türkiye’yi bilgi teknolojileri üslerinden biri olarak konumlamasıyla birlikte Hoşdere tesisinde açılan Küresel IT Çözümleri Merkezi, 40’tan fazla ülkeye hizmet veriyor. Almanya’dan Japonya’ya kadar hizmet ağı sunan merkez, yaklaşık 300 kişiye istihdam sağlıyor.
Merkez, güçlü iş ortaklıkları ve tecrübesiyle Daimler bünyesinde Türkiye’den dünyaya 7/24 hizmet sunuyor. SAP alanında Daimler AG’ye sistem desteği ve bakım hizmeti sunmanın yanı sıra uygulama ve geliştirme alanında da danışmanlık yapıyor. Ortalama 40.000 kullanıcıya, 27 farklı sistem güncellemesi, 30’dan fazla proje, 40.000 problem çözümü ve 500 değişiklik isteği gibi SAP hizmetleri verebiliyor.
Mercedes-Benz Türk teknolojiyi her alanda uyguluyor
Mercedes-Benz Türk, teknoloji girişimlerini AR-GE Merkezleri ve Küresel IT Çözümleri Merkezi’yle sınırlamayıp, fabrikalarda da son teknoloji robotlarla iş kazalarının önüne geçiyor.
Aksaray Kamyon Fabrika’sında üretilen Sürücüsüz Otonom Araçlar ile çalışanlar, ağır taşıma işlerini yapmak zorunda kalmıyorlar. Bu yeni nesil araçların sağladığı bir diğer avantaj ise otonom, güvenli, ekonomik ve çevre dostu bir taşıma sağlanması.
Mercedes-Benz Türk AR-GE Merkezleri’nin otobüs ve kamyonlara yerleştirdiği sensörler sayesinde araçlarla her daim bağlantı sağlanabiliyor. Ayrıca bu sensörlerden gelen veriler Mercedes-Benz Türk mühendisleri tarafından kullanılabilir veriye dönüştürülüyor.
Önceki Konu: RENAULT TRUCKS OPTIFUEL CHALLENGE HEYECANI BAŞLIYOR
Sonraki Konu: KRONE, DARALAN İÇ PAZARDA SATIŞLARINI YÜZDE 17 ARTTIRDI